Künye Reklam
Menü
Medeni Kanun Kadınların Güvencesidir! | Gündem Haberleri

Medeni Kanun Kadınların Güvencesidir!

Medeni Kanun Kadınların Güvencesidir!

Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Türk Medeni Kanunu nun yürürlüğe girmesinin 94. yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Başkan Suiçmez, "17 Şubat 1926 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun'un 94.yıldönümünde herkesi medeni kanun kazanımlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz." dedi.

Medeni Kanun'un kazanımlarından bahseden Suiçmez, "17 Şubat 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun'u; çok hukukluluğu kaldıran, yurttaşların haklarını güvenceye alan, kadını erkekle birlikte eşit ve özgür birey-yurttaş yapan, çağdaşlığı ve laikliği esas alan, Cumhuriyetimizin hukuk alanındaki en büyük devrimidir. Türk Medeni Kanun'u Laikliği, kadın-erkek eşitliğini, kadın ve erkeğin özgür, eşit yurttaş olduğunu, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ilkesini hukukumuza yerleştirmiştir. Tek eşliliğin ve resmi nikâhın kabulü, hâkim kararıyla boşanma, evlilik yaşı, erkeklerle eşit miras payı gibi düzenlemeler sonucunda kadınlar, eşit ve özgür birey olma konusunda çok önemli kazanımlar elde etmişlerdir." diye konuştu.

KADINLARIN MAĞDUR OLMASINA YOL AÇMAKTADIR

Kadınların kazanımlarını yok sayan söyleri ve yasal değişiklikleri takip ettiklerini dile getiren Suiçmez, "Günümüzde; Medeni Kanun'un kabulüyle elde edilen kadın kazanımlarını yok sayan söylem ve yasal değişiklikleri endişeyle ve dikkatle takip etmekteyiz. Anayasamızda yer alan laiklik ilkesini göz ardı eden gelişmeler, en çok ka dınların mağdur olmaI sına yol açmaktadır. Kadını eşit ve özgür bir birey-yurttaş olmaktan uzaklaştıracak söylem, I uygulamalar ve yasal düzenlemelerden geri durulması Anayasal bir zorunluluktur. Trabzon | Barosu olarak; Türk Medeni Kanun'un kabulünden bugüne kadar elde edilen kadın hakları kazanımlarından geriye dönüşe yol açacak söylem, eylem ve yasal değişikliklere karşı, Cumhuriyetimizin kurucu felsefesine bağlı kalarak mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz." dedi.



        YORUMUNUZU PAYLAŞIN