Künye
Menü
Adım adım 28 Şubat İhaneti | Sadullah Bakırtaş
Sadullah Bakırtaş

sadullahbakirtas@gmail.com

Adım adım 28 Şubat İhaneti

Prof.Dr.Necmettin Erbakan ; 20 yüzyılın son çeyreğinde Dünya siyasetine yön veren isim. Siyaset tarzı ve ilkeleri ile İslam ülkelerinde örnek olarak alındı. 21. yüzyılda fikirleri büyümeye devam ediyor. Türk siyasetinin her açıdan sıkıştığı bir dönemde "Herkese Refah” sloganı ile meydanlara inen Erbakan, milyonların desteği ve duası ile iktidarı zorladığı her dönemde dış güçlerin iç işbirlikçileri vasıtasıyla önü kesilmiş, hukuksuz olarak partileri kapatılmı, yargılanmış, ötekileştirilmiş olması onu yıldırmamıştı.

Lideri olduğu Milli Görüş Davasına, Ülkesine ve milletine olan hizmet aşkı perçinlenmiş bir şekilde 1996 yılında iktidara gelmişti. "Kaynak Paketleri", Havuz Sistemi adlandırılan Kamu-Tek hesabı ile ilk etapta 30 milyar dolar gelir elde edildi. Bir yıl içinde ekonomi uzmanlarını şaşırtan "Denk Bütçe" gerçekleştirildi. "Irak Petrol Boru Hattı" yeniden açıldı. IMF gönderildi. Dış Politika da "Çekiç Güç" sınır dışı edildi. 800 milyon Müslümanın yaşadığı sekiz ülke arasında ekonomik işbirliğini sağlayacak olan D-8 anlaşması yapılarak "Yeni Bir Dünya"nın kuruluşu başlatıldı. Herşey yolunda gidiyordu. Ülkede yüzler gülmeye, her bir vatandaşın Refah seviyesi artmaya başlamıştı. Bu dönemlerde ortaya çıkan ihanet şebekesi harekete geçmişti. Kayıtlara "28 Şubat" olarak geçen, iç ve dış düşmanların dostmodern darbesi ülkenin geleceği üstüne çöktü.

Rand Corporation, Washington merkezli, ABD Hükümet'ine milli güvenlik konularinda strateji üreten düşünce kuruluşudur. Türkiye Masası Şefi Alan Makovsky Refah'ın yükselişi üzerine ABD Hükümetine, "Erbakan'ın Hakkından Gelmek" başlıklı raporlarıyla stratejik yol haritasını çizdi.

28 Şubat sürecinin yol haritasını belirledi.

Bu yazı ; Postmodern İhaneti tarihsel olarak anlatan bir derlemedir.

27 Ekim 1995: TBMM Genel Kurulu, erken seçim kararı alarak milletvekili erken genel seçimlerinin 24 Aralık 1995'te yapılmasına karar verildi.

1 Aralık 1995: Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, "Refah Gelecek Yüzler Gülecek!" sloganı ile Konya'dan başlattığı seçim kampanyası ile Refah Partisi 6 milyon oy ve % 21,4 oy oranı ile birinci parti oldu.

9 Ocak 1996'da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Erbakan'a hükümeti kurma görevi verdi. "Hükümet makul süre içinde kurulmalı. Aksi halde görevi verdiğim gibi geri alırım." diyerek niyetini baştan açık etti. Erbakan diğer partilerle yaptığı görüşmelerden bir şey çıkmayınca görevi iade etti. Erbakan'ın "prematüre hükümet" olarak nitelediği Anayol Hükümeti kuruldu.

19 Haziran 1996: "Türkiye ve Refah Sorunu" başlıklı raporunda Refah Partisi'nin içinde olduğu koalisyon Hükümeti'nin "ABD'nin menfaatleri için riskler getireceği" ifade edildi. "Türkiye: Erbakan'ın Altı Ayı 27 Aralık 1996" raporunda; "Erbakan'ın İran ile 23 milyar dolarlık gaz anlaşması imzalaması, Iran ile bir savunma sanayi anlaşması önermesi, partisinin kongresinde Hamas, Misir ihvanı ve Cezayir FIS temsilcilerinin konuk edilmesi, İsrail başbakanı Netenyahu'nun tebrik mesajının ve toplantı talebinin göz ardı edilmesi, AB'nin akşam yemeği davetini geri çevirmesini." olumsuz gelişmeler olarak niteledi. "Erbakan Bıçak Sırtında 12 Mart 1997" raporu ise açıkça darbe talimatıydı. "...hiç kuşku yok ki ordu Erbakan'a güvenmemektedir ve onun iktidardan uzaklaşmasını arzulamaktadır; tarihten ders almak gerekirse, ordu dediğini yapacaktır. Erbakan Hükümeti muhtemelen son kozlarını oynamaktadır." "Erbakan Türkiyesi İle ABD İlişkileri 8 Ağustos 1996" raporu; Erbakan'ın İsrail'i ebedî düşman olarak ilan ettiği; İran, Misir İhvan-ı Müslimin ve Hamaslı İslamcı radikallere sempatisi ve bağlantıları nedeniyle ince ayar verilmesi gerektiği dile getirildi. “... Türkiye bir müttefiktir, Erbakan dost değildir. Gerçek dostların altını oyma. Erbakan'ı Batılı bir müttefikten beklenen standartlara tabi tut."

11 Mart 1996; Cumhurbaşkanı Demirel, İsrail Cumhurbaşkanı Ezer Weizman'ın daveti üzerine İsraili en üst seviyede ziyaret etti. 31 Mart 1996; ABD Başkanı Bill Clinton "Türkiye'de demokrasinin teminatı Demirel'dir." dedi. 16 Haziran 1996; Erbakan, Hükümet kurma çalışmalarını sürdürürken Türkiye ile İsrail arasında "Ticaret, Ekonomi Sınai, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması" imzalandı.

28 Haziran 1996; 54. Cumhuriyet Hükümeti (REFAHYOL), RP Lideri ve Konya Milletvekili NecmettinErbakan'ın başkanlığında kuruldu. DYP lideri Çiller ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı oldu.

9 Ağustos 1996; Erbakan, 250 kişilik bir heyetle 10 gün sürecek, iran , Pakistan, Malezya, Singapur ve Endonezyayı kapsayan Uzakdoğu ziyaretlerine başladı. İran'la yaklaşık 23 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması imzalandı. Erbakan Pakistan-Malezya Endonezya ve iran ile ortaklaşa "Islam Uçağı" üretmek istediklerini söyledi.

1 Ekim 1996; Mesut Yılmaz yaptığı açıklamada "Bir darbe hareketinin oluşturulmasına ilişkin bilgilerim var." dedi. 3 Ekim 1996; Başbakan Erbakan, basın mensupları ve iş adamlarından oluşan 250 kişilik bir kafileyle Misir, Libya ve Nijerya'yı içine alan 7 günlük bir seyahat için Afrika'ya gitti.

8 Ekim 1996; Bülent Ecevit "Laiklik tehdit altında." dedi.

17 Ekim 1996; 1997 bütçesi 6 kattrilyon 254 trilyon 921 milyar TL’ye denk bütçe olarak bağlandı.

30 Ekim 1996; Amerikan Dışişleri Warren Cristopher būtçesi 6 katrilyon imzasını taşıyan, "Türk Dış 254 trilyon 921 Politikası" başlıklı "gizli milyar TL'ye denk būtçe ve "ivedi kodlu kriptoda olarak bağlandı. "Erbakan'ın icraatlannin Amerikan menfaatlerine aykırı olduğu, RP'nin seçimlerde daha güçlü çıkacağı..." ifade edildi.

9 Aralık 1996; Erbakan, TBMM'de D-8'i anlattı."...bu gelişmiş ülkelerin karşısına 800 milyon insanla çıkıyoruz, 800 milyon insan... Bunların karşısına biz hakla çıkıyoruz. Hak... Hak…"

4 Ocak 1997; Sekiz Müslüman ülke, Bangladeş, Malezya,İran, Endonezya, Misir, Nijerya, Pakistan, Türkiye dışişleri bakanlarının katıldığı toplantı Başbakan Necmettin Erbakan'ın başkanlığında başladı.

5 Ocak 1997; Bir araya gelmeleri mümkün olmayan “Beşli İnisiyatif, TISK-DISK-TÜRK-İŞ TESKTOBB" olarak organize muhalefetin ilk mitingi "TÜRK-İŞ tarafından Ankara'da Kızılay Meydanı'nda yapıldı.

15 Ocak 1997; Filistin'e asker gönderme önerisi TBMM'de bütün partilerin oy birliğiyle, alkışlarla kabul edildi.

17 Ocak 1997; Cumhurbaşkanı Demirel, Genelkurmay Başkanı 1. Hakkı Karaday'dan Genelkurmay'da brifing aldı. İlerleyen günlerde hukuk dışı brifingler medya patronlarına, işadamlarına, yüksek yargi organları başkan ve üyeleriyle hâkim ve savcılara da verildi. Brifinglerde gelecek vizyonu şu şekilde çizilerek tehdit paranoyası anlatıldı: "2005 yılındaki seçimlerde din eğitimi veren okul ve kurslardan çıkan ve RP'ye oy verebilecek ilave seçmen sayısı 6.5 milyona ulaşacak. 2000 yılında %34 ile tek başına iktidara gelmesi beklenen RP, böylece 2005'te bu sayıyı ikiye katlayıp, toplam oyların ortalama % 62'sini alarak dine dayalı bir devlet kurup amaçlarına ulaşacak... "Bir askerî yetkili" haberleri ile sözde irticadan duyulan rahatsızlıklar, talepler vb. açıklamaları sık sık basında yer almaya başladı.

20 Ocak 1997; TÜSİAD özellikle imam hatip liseleri ve din öğretimi ile ilgili kısımlar tartışmalara neden olan "Türkiye'de Demokratikleşme Perspektifleri" raporunu yayınladı. MGK toplantısı gündemi bu rapor üzerine kurgulandı.

21 Ocak 1997; Erbakan, hükümete yönelik kışkırtmalar yaparak karışıklık çıkarmak isteyen medyanın tavrına sert tepki gösterdi. "Oturdukları yerden büyük paralar kazanan rantiyecilerin büyük kısmı, medya ile işbirliği içine girerek suni bir karışıklık yaratmak istemektedir."

24 Ocak 1997; Başbakan Erbakan 118 milyar dolar değerindeki 35 dev projeden oluşan “Türkiye'nin Ekonomik Durumu ve Yeniden Büyük Türkiye" yatırım hamlesini basına açıkladı.

4 Şubat 1997; Sincan'da tanklar ilçeden geçerek tatbikat alanına gitti. Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Çevik Bir, tanklann Sincan'dan geçişi ile ilgili olarak daha sonra "Demokrasiye balans ayarı yaptık." diyecektir.

24 Şubat 1997; Karadayı İsraili ziyaret eden ilk Genel Kurmay Başkanı oldu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Amnon Sahak ile görüştü. Karadayı,Netanyahu'ya "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler her zaman iyi olmuştur. Bundan sonra daha iyi olacaktır." dedi.

24 Şubat 1997; Genelkurmay Genel Sekreteri Güven Erkaya "Aşırı dinci akımlar Türkiye'nin bir numaralı sorunu haline gelmiştir. PKK tehdidi ikinci plana düştü." dedi.

28 Şubat 1997; MGK Cumhurbaşkanı Demirel’in başkanlığında toplandı. 9 saat süren toplantı sonrası yayınlanan bildiride her toplantıdan sonra yapılan mutat hususlar yazılarak imza edildi. Erbakan, hükümete bildirilmek üzere MGK’da alınan 20 maddelik tedbirler listesindeki ifadelerin çok sert olduğunu öne sürerek kararları imzalamadı.

8 Nisan 1997; İsrail Dışişleri Bakanı David Levy, ısrarlı randuvu talebi neticesinde Başbakan Necmettin Erbakan tarafından kabul edildi. Erbakan şu uyarıları yaptı : "Birleşmiş Milletler kararlarına uyunuz, işgal ettiğiniz topraklardan çekiliniz, yeni yerleşim merkezi açmaktan vazgeçiniz, Mescidi Aksa'ya saygılı olunuz."

21 Mayıs 1997; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaşi RP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

21 Mayıs 1997; Erbakan yedi adet çıkarma gemisinin denize indirilmesi törenine katılmak üzere si Gölcük Donanma Komutanlığı’na gitti.

22 Mayıs 1997; Anayasa Mahkemesi RP hakkındaki iddianameyi Refah Partisi'ne tebliğ etti.

13 Haziran 1997; Erbakan, Türkiye, İran ve Cezayir yapılmak isteniyormuş. Bunların hepsi ortalığı butandırmak için uydurulmuş senaryolardır. Türkiye demokratik bir ülkedir. Türkiye bir hukuk devletidir." dedi.

14-15 Haziran 1998; D-8 ülkeleri zirve toplantısı İstanbulda başladı. D-8 İşbirliği Kuruluşu İstanbul Zirvesinde Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan Devlet ve Hükümet Başkanları bir araya gelerek sonuç bildirgesi ile resmen ilan edildi.

16 Ocak 1998; Refah Partisi Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı


        YORUMUNUZU PAYLAŞIN