Adını Taşımayan Yasa Tasarısı
Geçtiğimiz günlerde CHP grubunun meclise sunduğu tasarı günlerdir gündemin merkezine oturmuş durumda.
Her şeyden önce başörtüsü sorununun temeli neye dayanıyor bunu incelemekte fayda görüyorum.
1978 - CHP hükûmetinin Çalışma Bakanlığı ilk defa resmî olarak kadın memurların başörtü örtmelerini yasaklamıştır. 1978 - 8 Aralık 1978 tarih ve 52 nolu genelge ile CHP hükûmeti ilk defa kamu hizmetinde çalışan bütün kadın memurların başörtü örtmelerini yasaklamıştır.
Tabi daha sonra YÖK’ün de yasaklamasıyla kadınların Üniversiteler içerisinde de başörtü örtmeleri söz konusu bile olamamıştır.
Peki başörtüsü sorunu ilk kez ne zaman ortadan kalkma umuduna tutunmuştu?
Dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıkladığı "Demokratikleşme Paketi"nin öngördüğü adımlardan biri de kamuda çalışan kadınların başörtüsü takmasını yasaklayan düzenlemenin değiştirilmesiydi.
Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'ın yürürlüğe konulması; Bakanlar Kurulu'nca 4/10/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Başörtüsü adı altında sunulan bu tasarının sunulmasının altında yatan asıl sebep gerçekten CHP’nin pişmanlıkları mı, yoksa 9 yıl önce çözülen bu sorunu tekrardan kaşıyıp bunun üzerinden seçime hazırlık mı?
Bir süredir helalleşme adı altında CHP’nin geçmişte yaptığı ne kadar pişmanlık duyulası eylemler varsa bunları aklama peşine düşen CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun son hamlesi başörtüsü oldu.
Peki bu hamle samimi mi?
Son 1 yıl içerisinde bir çok televizyon programında bile başörtüsü konusunda konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun aslında tam anlamıyla başörtüsünün önünde engel olmaya devam edecekleri mesajını ciddi oranda verdiğini görebiliyoruz.
Kafalarda soru işareti olarak kalan bir diğer başlık ise adı “Başörtüsü” olan tasarının içerisinde neden başörtüsüne dair herhangi bir ibare yok?
Adı “Başörtüsü” tasarısı ama içerik başörtüsü hariç her şey!
İşte o tasarı;
- ‘Kadınların yürüttükleri mesleğin icrası kapsamındaki kıyafeti giymek dışında zorlamaya tabi tutulmaması kanun teklifi’:
1- Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.
2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Bütün bu konuları ele aldığımızda vatanına bağlı milletine sevdalı bir vatandaş vicdanı ile CHP nin kinini mukayese etmek gerek.
7’sinde neyse 70’inde odur bulgusunu bize canlı olarak gösteren CHP’yi anlamak zor değil aslında.
Ancak başörtüsünün önünde yıllar boyunca engel olmuş bu güruhla ömrünü mücadele ile geçiren Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Kurucusu olduğu Saadet Partisi’nin Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu anlamak bir hayli güç.
Tabiri yerindeyse muhafazak kesime savaş açmış CHP ile ittifak etmek ve bu kadar hassas bir konuda asıl başörtüsü savunucularına karşı başörtüsü önünde engel duranlarla birlikte iş tutmak ve olmayan tasarı üzerinden CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na övgüler yağdırmakta neyin nesi anlamak oldukça zor ve imkansız.
Seçim yaklaştıkça aklıma Kadir Mısıroğlu hocamızın sözü geliyor.
“Biz daha müslümanız diye yarışacaklar.”
Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır.
(Enfal suresi 30. Ayet)