Künye Reklam
Menü
İlk kez oy kullanacak dikkat! Yoksa oy kullanamayacaklar | Gündem Haberleri

İlk kez oy kullanacak dikkat! Yoksa oy kullanamayacaklar

İlk kez oy kullanacak dikkat! Yoksa oy kullanamayacaklar

Genel seçimlerin erkene seçilmesi tartışma konusu olurken dikkat çeken bir uyarı geldi. Gezici Araştırma’nın Başkanı Murat Gezici, yeni seçim yasasına göre, üniversite öğrencilerinin oy kullanabilmelerin için en az 3 ay mevcut ikametlerinde oturmaları gerektiğini söyledi.

Normal tarihi 18 Haziran olan seçimlerin öne alınması beklenirken, tarihin yol açacağı sonuçlar da tartışılıyor.
Seçim resmi olarak 18 Haziran’da görünüyor fakat bu tarihlerde seçimin yapılması mümkün değil. Neden mümkün değil? Birincisi gençlerin oy kullanmasını istemiyorlar. 18 Haziran’da gençler büyük bir katılımla sandığa gidebilir. Bu nedenle haziran ayında bir seçim yapılmaz. İktidar her seçim öncesi seçim kanununu değiştirmiştir. Yani 2014’ten beri her seçim öncesi sistemi değiştirerek ilerlemiştir.

MADDE 8- 298 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçiminde, birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılır.”
MADDE 9- 298 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinin birinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilirler.”
MADDE 10- 298 sayılı Kanunun 40’ıncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde, bir seçim çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil istemleri hakkında ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, itiraz üzerine veya nakil isteminin şüpheli bir girişim olduğu kanaatine varılması üzerine resen yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde, nakil isteminin kabul edilmemesi halinde seçmen kaydı dondurulmaz ve bir önce kayıtlı olduğu adreste seçmen kaydı devam eder.”



        YORUMUNUZU PAYLAŞIN